Sådan foregår en udstilling

Racetype, eksteriør og temperament er under bedømmelse

Hundene bedømmes racevis, og grundlaget for bedømmelsen er racens standard, hvor racens udseende og karaktertræk er beskrevet.

Oftest bedømmes baby- og hvalpe-klassen af begge køn først. Derefter bedømmes hannerne og så tæverne i klasser efter alder og championater. De to køn mødes først i konkurrencen “Bedst i racen (BIR)”.

Klasserne på en udstilling

Babyklasse (uofficiel klasse) er for hunde fra 3-6 måneder

Hvalpeklasse (uofficiel klasse) er for hunde fra 6-9 måneder

Juniorklasse er for hunde fra 9-18 måneder. Hunde anmeldt i juniorklassen konkurrerer ikke om CACIB (certifikat til det internationale udstillingschampionat, som kun gives på internationale udstillinger).
Vinder man klassen med CK (Champion Kvalitet), får man tildelt et Juniorcertifikat. Er man medlem af klubben og har været det i tre måneder, kan man også få tildelt Klub Juniorcertifikat.

Mellemklasse er for hunde fra 15-24 måneder

Åben klasse er for hunde, der er mindst 15 måneder

Championklasse er for hunde, der inden udstillingen allerede er blevet national eller international champion. Hunde, der har opnået dansk championat, skal tilmeldes i denne klasse eller i veteranklasse.

Veteranklasse er for hunde over 8 år. Hunde, der har opnået dansk championat, skal tilmeldes i denne klasse eller i championklasse. Hunde, der er tilmeldt veteranklasse, kan ikke tildeles CACIB på de internationale udstillinger. Bedste veteran i begge køn, kan få tildelt Veteran certifikat, og opfylder man klubbens regler, kan man også få et Klub Veteran certifikat. Begge dele kræver dog, at hunden tildeles CK.

Parklasse er for to hunde, som skal fremvises i kobbel. En hanhund og en tæve af samme race og racevariant og med samme ejer. De skal ligne hinanden så meget som muligt, men stadig vise kønspræg.


Opdrætsklasse består af 4 eksemplarer af samme race og racevariant - uanset køn, opdrættet af samme opdrætter (samme kennelnavn). For racer, hvor der stilles prøvekrav for deltagelse i opdrætsklasse gælder, at mindst 2 hunde i klassen skal have opnået den krævede prøve. Hundene skal være tilmeldt udstillingen i enten champion-, junior-, mellem-, åben-, brugshunde- eller veteranklasse. Hvalpe og hunde, der har fået tildelt "Disqualified" eller "Cannot Be Judged", kan ikke deltage.

Avlsklasse består af et forældredyr med 4 stk. afkom (første generation: sønner/døtre). For racer, hvor der stilles prøvekrav for deltagelse i avlsklasse gælder, at mindst 2 hunde i klassen skal have opnået den krævede prøve. Hundene skal være tilmeldt udstillingen i enten champion-, junior-, mellem-, åben-, brugshunde- eller veteranklasse. (Dog kan avlshunden i en avlsklasse være anmeldt udenfor bedømmelse). Hvalpe og hunde, der har fået tildelt "Disqualified" eller "Cannot Be Judged", kan ikke deltage.

Udenfor bedømmelse - hunde fra 3 måneder - man køber et gæstehundekort på selve udstillingsdagen, som er entré for gæstehunden, og der skal forevises vaccinationspapirer på dagen.


 

Hundene bliver bedømt i rækkefølge efter katalognummer

For hver enkelt hund foretages først en kvalitetsbedømmelse. Derefter placeres hundene og dommeren kan tildele CK (Champion kvalitet), såfremt dommeren finder kvaliteten høj nok. Hunde med CK går videre til konkurrencen Bedst i Køn-klassen.

Inden for hver klasse deltager hundene fra den bedste kvalitetsgruppe ("Excellent med CK") i konkurrencebedømmelser, hvor de bedste placeres som 1., 2., 3. og 4. vinder og modtager henholdsvis et rødt, blåt, gult eller grønt bånd.

De hund, der i de officielle klasser opnår betegnelsen "Excellent med CK", går videre til den næste konkurrence.

Under bedømmelsesforløbet uddeles certifikater, som er et trin på vejen til det danske championat.

Trin for trin skrider bedømmelsen frem, til man når hen til konkurrencen om at blive “Bedst i racen” (BIR) og “Bedst i modsat køn”, hvor der kun er få hunde tilbage.

 

Link til DKKs udstillingsreglement

https://www.dkk.dk/udstillinger-og-events/praktisk-info-om-udstilinger/udstillingsreglement


Tips & Tricks

At komme på en hundeudstilling for første gang kan være en både spændende, overvældende og forvirrende oplevelse. Det er måske håbløst at finde ringen, larmen er øredøvende, og man kommer måske for sent ind til dommeren.

Dette lille afsnit skal ikke opfattes som en fyldestgørende beskrivelse af alle forberedelserne til en hundeudstilling, men mere som generel information i et forsøg på at skabe et overblik over mange af de praktiske forberedelser, som det kan være nyttigt at vide før den første udstilling.

For at få det bedste frem i hunden begynder træningen allerede flere måneder før udstillingsdagen.

Hunden må lære tålmodigt at lade sig stille op 5-10 minutter, at blive rørt ved af fremmede, acceptere andre hunde, vænne sig til larm, gå løs i snor, at munden bliver åbnet af fremmede(dommeren), og hunden skal stadig være glad og på højde med situationen.

De fleste hunde kan lide al opmærksomheden og viser sig gerne, men husk øvelse gør mester, og for alle hundeudstillere har der også været en start, og man bliver ikke en "god" handler på hverken 1 eller 5 udstillinger. Ved god "handling" af hunden forstås, at føreren giver hunden mulighed for at vise de bedste sider af sig selv og samtidig besidde evnen til også at skjule eventuelle mindre fejl - for fejl vil der altid være - selv på den allerbedste hund.

Er der i dit område mulighed for at deltage i hvalpemotivation og/eller ringtræning, er det en rigtig god idé at deltage i disse. Bulldog-Klubben har ringtræning for Bulldog flere steder i landet.

Det er både sjovt og lærerigt.

Tag også kontakt til din opdrætter af hunden -næsten enhver opdrætter glæder sig over at se sit afkom på en hundeudstilling og vil derfor være interesseret i at hjælpe med at præsentere hunden bedst muligt.

HUSK !!! Tilmeldingsfristen er den absolute sidste frist for tilmelding til den enkelte udstilling.


Medbring stamtavle - gyldig vaccinationsattest - nummerskilt og clips - vand og tæppe og evt. et udstillinngsbur.
Nummerskiltet placeres på førerens venstre side - lige under skulderen eller foran, så nummeret kan ses tydeligt. Har du glemt clipsen, kan du næsten altid købe en i en af boderne på hundeudstillingen.

Indkøb af passende - enkel og ikke dominerende - udstillingshalsbånd og line.

Dagen før udstillingen vaskes hunden, så farverne bliver klarere. Brug en god olieholdig shampo. Hvide hunde må gerne pudres, hvis pelsen af en eller anden grund er lidt misfarvet. Folder, øre, øjne og negle ordnes.

Sørg for bekvemt fodtøj - træsko og høje hæle er ikke optimalt. Et lille tip: Hvis en indendørsudstilling viser sig at have glatte gulve, kan man med fingrene smøre lidt cola ud på hundens trædepoter, så glider hunden ikke på gulvet, når I skal rundt i ringen.

Kom i god tid - gerne 1 time før, så der er god tid til at forberede sig, og hunden kan nå at tilpasse sig omgivelserne. Benyt eventuelt ventetiden til at hilse på de andre udstillere af racen - de fleste vil meget gerne være behjælpelige og vise en til rette, men forvent ikke tilbundsgående svar om fremvisningsteknik og ringmanerer 10 minutter, før han eller hun selv skal i ringen. Efter bedømmelsen er stemningen betydelig mere afslappet, og her vil der være god tid til en snak om racen.

Vær klar ved ringsiden med nummerskiltet clipset fast på handlerens venstre side og ha' eventuelt også godbidder klar. Når ringsekretæren kalder dit nummer ind, stiller man sig op i nummerorden. Stil straks din hund pænt op. Følg dommerens anvisninger og kig på din hund, når du går. Vær sikker på, at tempoet passer til hunden - ikke for hurtigt og heller ikke for langsomt - men friskt fremad.

Fremvisning Den engelske bulldog fremvises - i modsætning til andre racer - stående med front mod dommeren. Standarden foreskriver karperyg - lad derfor ikke bagbenene stå langt skråt og bagudstillet - få istedet benene med ind under kroppen og sørg for, at hunden præsenteres med hovedet løftet. Den franske bulldog præsenteres bedst skråtstillet frem mod dommeren.

Skriv en checkliste over andre praktiske ting, du skal have med - stole, solbriller paraplyer, hundeposer, kamera, landkort, nummerskilt og clips, affaldspose, småpenge til entré og katalog m.m. Det gør det hele meget nemmere, og pak så alt, hvad der skal med, aftenen i forvejen.

Hvis disse enkle tips og tricks følges nogenlunde, kan det aldrig gå helt galt, men skulle man nu ikke lige få "excellent" på den første udstilling, så giv ikke fortabt. Prøv igen !

Udvis god sportsånd !